RotterdamWear

ROTTERDAMWEAR: DE STAD ALS BASIS VOOR HET MERK (DEEL 1: MODERN KARAKTER)

Het zit niet in de aard van Rotterdammers om lang over zichzelf te lullen. Toch willen wij als nieuw Rotterdams kledingmerk graag vertellen over wat we (gaan) doen, waarom en hoe. Dit gaan we doen aan de hand van een aantal kenmerken van de stad, die aan de basis staan voor ons merk en onze producten: het moderne karakter, de bijzondere historie en de rauwe mentaliteit.

Elk van deze kenmerken van de stad wordt besproken in een apart artikel. In elk van de artikelen vertellen we waarom het voor ons een belangrijk element van de stad is, en hoe het verwerkt wordt in ons merk en onze kleding. In dit eerste artikel: het moderne karakter van de stad.

DE NIEUWE STAD
De moderne en frisse uitstraling van de stad is één van de meest kenmerkende eigenschappen van het huidige Rotterdam. Hoewel de moderne uitstraling grotendeels het gevolg is van een verschrikkelijke gebeurtenis in 1940, is het wel de reden waarom steeds meer mensen verliefd raken op deze wereldstad.

Tijdens het Duitse bombardement, werd het grootste deel van de Rotterdamse binnenstad zwaar beschadigd. Ondanks dat er meer dan 150 gebouwen in technisch opzicht hersteld hadden kunnen worden, koos het stadsbestuur er voor om ze tegen de vlakte te halen en het stadscentrum opnieuw in te richten. In de tientallen jaren hierna is de stad constant in beweging geweest, met een compleet nieuw karakter tot gevolg.

Een ritje over de Maasboulevard richting de Boompjes vat het perfect samen: de Maas, de bruggen en de hoogbouw geven de stad een heerlijk fris en modern gezicht. Duik je dieper de stad in dan kom je nog meer bijzondere bouwwerken, kleurrijke street art en steeds meer eigentijdse winkels en hippe horeca tegen. Voor de komende jaren staan er weer een aantal bijzondere gebouwen en torens op de planning om uit de grond gestampt te worden, en zal de stad er met de dag nog unieker uit komen te zien.

De moderne en frisse uitstraling van de stad staan aan de basis van ons merk. Het logo, de website en andere uitingen van RotterdamWear zijn daarom altijd lekker strak, met veel wit en hier en daar wat groen. Het rauwe Rotterdamse randje houden we er in door middel van fotografie (o.a. op Instagram), maar hier vertellen we later meer over in een ander artikel.

Qua producten kun je van ons kleding en accessoires met een frisse look en moderne pasvorm verwachten. Dit laten wij meteen naar voren komen in onze eerste collectie: de Casual lijn. Dit is een vaste collectie, die gebaseerd is op (football) casual stijl kleding. Deze lijn zullen we steeds blijven vernieuwen en aanvullen. Meer over de eerste producten in de Casual lijn, kun je hier lezen.

SPEELSE ARCHITECTUUR
Een belangrijk onderdeel van de moderne uitstraling, is het speelse karakter van Rotterdam. Ook dit kom je het meest duidelijk tegen in de architectuur van de stad. Rotterdam is door de jaren heen een ware speeltuin geworden voor vooruitstrevende architecten. Het resultaat: tientallen gewaagde bouwwerken verspreidt over de binnenstad en de Kop van Zuid.

Neem bijvoorbeeld de tot op de dag van vandaag unieke Kubuswoningen uit de jaren ’80 en de Erasmusbrug uit de jaren ‘90. Of meer recente gebouwen zoals de Calypso, het Centraal Station en De Rotterdam. In dit rijtje gaan zich in de komende jaren, meer uitzonderlijk ontworpen torens zoals The Sax en The Terraced Tower voegen.

De mix van deze experimentele stijliconen met overblijfselen van de oude havens en oudere bouwwerken, geven het speelse karakter van Rotterdam nog een extra dimensie. Het mooiste voorbeeld hiervan is de Wilhelminapier, waar De Rotterdam, Hotel New York, de Cruise Terminal, de Pakhuismeesteren en de Maas de stad perfect samenvatten op een eilandje ter grootte van 25 voetbalvelden.

Deze speelsheid en afwisseling hanteren we ook in onze producten. De stijl van onze kleding hebben wij zelf de naam: Rotterdamse Casualwear, gegeven. Dit betekent voor ons een mix tussen (football) casual en streetwear, veelgedragen stijlen onder de nieuwe generaties Rotterdammers. Binnen deze stijlen nemen we alle ruimte om te spelen. Naast onze strakke Casual lijn kun je dus ook t-shirts en truien met toffe prints verwachten. Ook gaan we jullie regelmatig verassen met andere toffe producten, van korte broek tot trainingspak en van voetbal tot poster. Om het extra leuk te maken, zullen deze vaak in gelimiteerde oplages worden gemaakt.

STRAATKUNST
Een ander onderdeel van het moderne karakter van de stad waar wij enorm fan van zijn, is de Rotterdamse straatkunst. Verspreidt over de hele stad zijn verschillende vormen van streetart en andere kunstwerken terug te vinden. Met elke nieuwe dag lijkt er wel een nieuw stukje kunst aan Rotterdam te worden toegevoegd. Een trend die wij enorm toejuichen, aangezien het perfect past bij de vibe van de stad.

Niet voor niets werd Rotterdam dan ook gekozen om als eerste Europese stad, het grootste en bekendste internationale street art festival ter wereld: POW! WOW! in ontvangst te nemen. Dit alles is een gevolg van de opstelling van het stadsbestuur, dat deze kunstvorm de afgelopen jaren heeft het omarmd. Zo werkt de gemeente steeds vaker samen met lokale en internationale artiesten, en krijgen zij de ruimte om de stad op te fleuren. Er is inmiddels zo veel street art in de binnenstad te vinden, dat er zelfs een heuse Street Art Route is uitgestippeld die je met of zonder gids kunt ontdekken.

Naast deze relatief nieuwe kunstvorm zijn er in de stad nog tientallen andere kunstwerken terug te zien in de vorm van sculpturen, standbeelden en gedenktekens. Deze hebben altijd al een belangrijke plek in het Rotterdamse straatbeeld gehad, maar kwamen er niet altijd zonder slag of stoot terecht. Het mooiste voorbeeld hiervan is de befaamde ‘Kabouter Buttplug’. Bij de plaatsing van het kunstwerk was er enorm protest, maar inmiddels is het beeld geaccepteerd en mogen we best trots zijn dat zo’n beeld toch een plaats kan hebben in onze stad.

Omdat de straatkunst zo met de stad is verweven, krijgt het zeker een plekje binnen ons merk. Zo hebben we bijvoorbeeld onze eerste foto- en videoshoot gehouden in één van de verlaten fabriekspanden op het Ferro terrein. Het fabriekspand is aan de binnenkant en deels aan de buitenkant in gebruik gegeven aan verschillende lokale en internationale graffity artiesten, met een heel vet resultaat tot gevolg.

Verder laten we regelmatig graffity-art terug komen in de kleding en werken we samen met lokale artiesten voor het ontwerpen van prints.

Volgende week Deel 2 van RotterdamWear: De stad als basis voor het merk.  Daarin bespreken we hoe de bijzondere historie van de stad zit verwerkt in ons merk en onze kleding, en waarom.